bratul bionic

 

Bratul bionic a devenit o realitate si un ajutor util celor care sunt incercati de momentele neplacute ale vietii.

Compania de jocuri Konami a dat un anunt in care cautau un tanar cu bratul amputat, dispus sa accepte o serie de teste pentru bratul bionic. James Young, fan infocat al jocurilor video, a raspuns anuntului si si-a dat acordul pentru a putea incepe testele necesare.

Tanarul James Young a fost victima unui accident de tren, in urma caruia a ramas cu leziuni uriase. Desi a scapat cu viata, acesta a avut plamanii perforati, fracturi de oase, fisuri in coloana vertebrala, fractura de craniu, un picior si bratul stang amputate pe loc. Dupa tragicul accident, James a stat in coma 12 zile pentru a putea fi stabilizat. A urmat o serie de 12 operatii pentru reconstructia fetei iar dupa trei luni si jumatate a fost externat. Perioada urmatoare a fost una dramatica pentru el incercand sa se adapteze si sa foloseasca proteza pentru picior si brat.

Insa, in urma cu un an, viata lui James Young s-a schimbat in bine, intrand in extraordinarul experiment care s-a finalizat cu montarea unui brat bionic.

Bratul bionic este un prototip revolutionar, un brat metalic personalizat cu articulatii din plastic. Acesta are mobilitatea similara cu cea a mainii umane, este atasat de muschii din umeri iar senzorii atasati in bratul bionic detecteaza semnalele musculare, determinand mobilitatea bratului si a mainii ( alimentate cu o serie de baterii ).

Pentru a te ajuta sa gasesti drumul pe timp de noapte, bratul bionic are o sursa de lumina laser (o lanterna) si este dotat chiar si cu un port USB care se poate conecta la smartphone sau poate fi folosit pentru a incarca telefonul si laptopul.

James Young este multumit de aceasta inventie si ne atrage atentia sa nu il confundam cu o proteza. Acesta afirma ca : “ este un brat, o mana, nu  doar un dispozitiv. Este moale, dar ferm, este mobil si frumos!”

Acest brat bionic combina robotica cu tehnologia de ultima generatie avand senzori care permit comunicarea directa cu musculatura si pielea.

Cu tot cu baterii, bratul bionic cantareste 4,7 kg. Compania Konami nu se opreste aici ci lucreaza si la o varianta de picior bionic, al carui prototip se afla deja intr-un stadiu avansat.

Chiar daca tanarul britanic a trecut printr-o incercare grea, James a invatat sa priveasca partea buna implicandu-se intr-o campanie pentru a convinge autoritatile din Marea Britanie sa permita productia de seria a bratului bionic.

Odata cu acordul productiei, bratul bionic devine rentabil in economisirea banilor care sunt alocati pentru fizioterapie si alte tratamente asemanatoare iar oamenii cu deficiente se vor reintegra mai usor in societate.

Sursa : dailymail.co.uk

 

Voteaza Articolul!

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here