ce ne spunem cand nu ne vorbimCe ne spunem cand nu ne vorbim reprezinta o adevarata capodopera a literaturii romane contemporane, abordand teme inedite.

Chris Simion impartaseste cu noi povestea a doua personaje fascinante si anume Floarea Soarelui si Zmeul Albastru, fapt ce ne determina sa il numim un roman epistolar cu nuante de basm. Este despre pasiune, dragoste, ura, credinta, Rai si Iad, intr-un cuvant despre viata.

Romanul Ce ne spunem cand nu ne vorbim a aparut in anul 2011 la editura Trei si inca ramane una dintre cele mai vandute carti din literatura contemporana deoarece integreaza o serie de cugetari incarcate de substrat filozofic.

Cat despre Chris Simion, afirmam cu mandrie ca a debutat la varsta de 16 ani cu prima sa carte numita “ Dragostea nu moare”, si tot atunci a fost numita de criticul George Pruteanu „un fel de pui de Cioran in fusta lunga si neagra”. Dupa cum observam cariera lui Chris Simion a continuat sa urmeze un grafic constant iar la 17 ani publica “Dogmatica fericirii”. In prefata acestei carti, actorul Florian Pittis scrie: „Citindu-ti cartea am tras si eu o concluzie. „Vrei sa fii fericit? Daca esti pregatit sa suferi, iubeste! Chris Simion… nu esti cumva o reincarnare a mea?”

Revenind la romanul Ce ne spunem cand nu ne vorbim, putem spune ca dragostea devine un nucleu in jurul caruia cele doua personaje ajung sa graviteze. Cartea dezbate idei greu de asimilat, stari omenesti carora de obicei nu le dam importanta desi au o incarcatura emotionala uriasa.

Floarea Soarelui primeste un diagnostic fatal, in urma caruia simte ca nu isi mai poate tine echilibrul. Fuge, renunta la cei dragi si se izoleaza. Tot ce isi doreste este sa fie departe de tara ca sa isi poata trai sfarsitul intr-o singuratate deplina. Incepe sa scrie email-uri pe care nu le trimite niciodata, sa cugete asupra lucrurilor cu adevarat importante si asupra propriei fiinte.

Dupa doi ani de zile isi reface analizele iar verdictul medical are efect de dinamita. Afla ca este sanatoasa tun iar dupa doi ani in care a dansat tango cu moartea, revine in povestea din care evadase, dar nu se mai identifica profund cu nimic. 

“Este atat de frumos ceea ce traim, incat nici nu indraznesc sa vorbesc prea tare despre asta, sa nu sperii frumusetea. Frumusetea care ma imbata. Din cauza ei uit cine sunt. Stiu doar ca te-am gasit si ca nu as vrea sa te pierd niciodata. Tot ceea ce trebuie sa se intample se intampla. Sa fim doar treji, sa primim.”

Ce ne spunem cand nu ne vorbim are un concept interesant si inovator, care ne propune un joc ce impleteste mai multe arii culturale.  Floarea Soarelui si Zmeul Albastru traiesc o poveste frumoasa de dragoste.

“Este atat de frumos ceea ce traim, incat nici nu indraznesc sa vorbesc prea tare despre asta, sa nu sperii frumusetea. Frumusetea care ma imbata. Din cauza ei uit cine sunt. Stiu doar ca te-am gasit si ca nu as vrea sa te pierd niciodata. Tot ceea ce trebuie sa se intample se intampla. Sa fim doar treji, sa primim.”

Structura volumului este un schimb de email-uri dintre personajele romanului, insa mai exista si Drafturi, mesaje scrise de Floarea Soarelui, pe care nu le trimite. La final gasim si un Trash, un mesaj mai lung care a fost sters. In acel mesaj, Floarea Soarelui isi explica deciziile, gandurile si parcursul emotional.

“Daca vrei cu adevarat sa traiesti ceva, traieste si peste mine, si peste ceea ce te-aș ruga eu. Daca vrei sa te opresti, o sa faci tot pentru ca vrei tu, pentru ca alegi sa nu ma ranesti, sa nu aduci intre noi o durere meschina, inevitabila, umana si pentru ca voiajul nostru este mai puternic decat satisfactia unei croaziere temporare.”

Ce ne spunem cand nu ne vorbim  este un roman care si-a construit o linie cu trimiteri de la viata la moarte, si cel mai important, la iubire.

Chris Simion ne ofera o carte de suflet si pentru suflet, menita sa schimbe perceptia asupra vietii si stabilirea prioritatilor. Cartea poate fi achizitioanata de pe Libris.ro

Vreau sa iubesc tot ceea ce stiu ca esti si tot ceea ce urmeaza sa aflu.

4.8 (96.36%) 11 votes

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here