Cel mai vechi computer din lume

Cel mai vechi computer din lume, cu o varsta de aproape 2.000 de ani, putea fi folosit si pentru ghicirea viitorului.

Grecii antici foloseau acest computer pentru a urmari miscarile soarelui, a planetelor, a lunii, eclipsele, si puteau stabili datele la care erau organizate Jocurile Olimpice.

Cel mai vechi computer sau mecanismul Antikythera, este un sistem de bronz recuperat de pe o epava din apropierea insulei Antikythera in anul 1901. Acest mecanism este considerat un computer mecanic antic care calculeaza pozitii astronomice.

Epava a fost vizitata pentru ultima data in anul 1978, de Jacques-Yves Cousteau, dar nu s-a mai gasit nici o ramasita a Mecanismului Antikythera, iar Profesorul Mike Edmunds considera ca acest aparat este unul extraordinar cu un design frumos si o astronomie riguroasa. Daca e sa ne pronuntam in termeni de valoare istorica, cel mai vechi computer din lume, este considerat mai valoros decat Mona Lisa.

Chiar daca studiile efectuate asupra acestui mecanism parcurg decenii, acum s-au anuntat rezultate noi.

Astrologul Mike Edmunds de la Universitatea din Cardiff afirma ca : „Se confirma ca mecanismul arata planetele, precum si pozitia soarelui si a lunii pe cer.” 

Ceea ce incearca acum cercetatorii sa faca, consta in descifrarea inscriptiilor de la suprafata.

Edmunds lucreaza la acest proiect de 12 ani si crede ca descifrarea ne arata o posibilitate interesanta, aceea de a cunoaste culoarea eclipsei : „Nu suntem siguri cum sa interpretam asta, dar probabil culoarea unei eclipse era interpretata ca un semnal sau o prevestire. Anumite culori pot fi mai bune decat altele. Daca este asa si interpretam corect, este prima data cand avem in acest mecanism un lucru care duce cu gandul la astrologie in loc de astronomie”.

Cand a fost descoperit cel mai vechi computer din lume, acest mecanism se afla intr-o cutie de lemn care era decorata cu 2.000 de caractere. Se estimeaza ca construirea acestuia a avut loc in perioada 150 si 100 i.Hr.

Cercetarile recente ale istoricului Christian Carman, de la Universitatea Quilmes din Argentina si a fizicianului James Evans de la Universitatea Puget Sound din SUA, ne dezvaluie ca mecanismul a functionat prima data cu 100 de ani inainte de data calculata initial. Calculatorul a fost pornit pe 12 mai 205 i.Hr iar mecanismul este cu mult mai avansat fata de perioada din care dateaza.

Cel mai vechi computer din lume este expus la Muzeul National de Arheologie din Atena iar o reconstituire de a sa a fost donata muzeului de catre Derek de Solla Price.

 

Mai multe informatii: descopera.ro

loading…


Voteaza Articolul!

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here