Claude Shannon

Sunt putini oameni carora le datoram atat de multe precum ii datoram lui Claude Shannon(inginer electrotehnist si matematician).

Numit si “parintele teoriei informatiei”, la 21 de ani, Claude Shannon a pus bazele pentru proiectarea circuitelor digitale si a calculatoarelor numerice(cu ajutorul algebrei booleene), a creat teoria informatiei iar mai tarziu a dezvoltat unele dintre primele inteligente artificiale.

 

Claude Shannon s-a nascut si a crescut in Michigan,Statele Unite, a urmat Universitatea din Michigan si a absolvit primind doua diplome. In cadrul unui interviu pentru IEEE Spectrum, Shannon a marturisit ca in copilarie eroul sau era Thomas Edison,dar ca ceea ce l-a facut sa se decida asupra criptografiei a fost o intamplare pur accidentala: intr-o zi i-a cazut in maini “Carabusul de aur” de Edgar Allan Poe. In fond si la urma urmei toata munca lui era despre cum sa transmita mesaje, cum sa evite zgomotul si cum sa pastreze ceea ce este important.

Putem afirma cu certitudine ca teza de masterat a lui Shannon “O analiză simbolică a releelor și circuitelor de comutație”, este una dintre cele mai importante din istorie. El a studiat cu mare atentie circuitele complicate ale analizorului diferential si a observat cum poate folosi conceptele lui Bole.

Munca lui Claude Shannon a fost motivata de nevoia telefoniei de a solutiona o problema logistica majora( marimea si complexitatea retelei a crescut intr-un ritm rapid iar operatorii nu mai faceau fata).

 

Creatorul informatiei

In anul 1948 , el a publicat ” O teorie matematica a comunicarii „, lucrarea fundamentala a teoriei informatiei . Claude Shannon a incercat sa se gandească la modul in care sa transmita mesaje. In acest proces , el a creat ideea formala a informatiilor , a introdus conceptul de biti si a dezvoltat ideea de entropie a informatiilor. Propunerea lui care s-a centrat pe ideea de incertitudine si probabilitate,a schimbat complet modul de a intelege comunicarea si a deschis usile spre tehnologia informatiei si a comunicatiei de care ne bucuram in prezent.   Din 1958 a fost profesor la MIT, unde a realizat unele dintre primele dezvoltari in domeniul inteligentei artificiale si a dezvoltat metode pentru a juca(si a castiga) diferite jocuri de „noroc”.

   Alzheimerul ne-a luat una dintre cele mai stralucite minti in tehnologie,pe 24 februarie 2001.Putini oameni sunt cei care pot spune ca au vazut cum activitatea sa a revolutionat lumea.
Sursa: Wikipedia

5 (100%) 1 vote

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here