fier de calcat

Un fier de calcat de calitate trebuie sa fie dotat cu functii utile. Fie ca este o activitate casnica placuta sau mai putin placuta, calcarea rufelor constituie o necesitate in viata de zi cu zi. Fierul de calcat, in functie de dotarile pe care le detine, ne ajuta sa calcam rufele cu usurinta si rapiditate oferind rezultate mai bune.

Un fier de calcat bun se alege in functie de putere, de talpa, de sistemele utile pe care le detine si de modul in care se poate utiliza aburul, ci in nici un caz nu trebuie sa il alegem uitandu-ne dupa culoare sau design ( sfat pentru cei care isi doresc calitate ).

Citeste si: Top 4 Cele Mai Bune Fiare De Calcat

Cum sa alegi cel mai bun fier de calcat in functie de :

 • Talpaeste acea suprafata care vine in contact cu obiectul vestimentar pe care urmeaza sa il calcam, prin urmare, este obiectivul principal dupa care trebuie sa alegem fierul de calcat. Talpa propriu-zisa este realizata din aluminiu ( un bun conducator de caldura ) insa , aceasta este invelita de un alt material care intra in contact cu rufele noastre.
 1. Talpa din ceramica : aceasta este una dintre cele mai rezistente
 2. Talpa din teflon : are nevoie de o intretinere atenta ( nu rezista la zgarieturi) iar avantajul sau este ca aceasta talpa nu se lipeste de material in timp ce calcam.
 3. Talpa SteamGlide : aceasta talpa este folosita de Philips ( pentru produsele mai scumpe ) , aluneca usor pe material, este rezistenta la zgarieturi si se curata usor.
 4. Talpa ultragliss : aluneca foarte usor pe material.
 5. Talpa din inox : aceasta se ataseaza de obicei la fiarele de calcat mai ieftine si prezinta o serie de dezavantaje cum ar fi : se lipeste de material si poate lasa scame pe haine.
 • Abureste a doua functie importanta in alegerea unui fier de calcat. Aburul usureaza procesul de calcare si elimina cutele deja formate pe haine.

La ce anume trebuie sa fim atenti :

 1. Puterea aburului : Un fier de calcat de o buna calitate trebuie sa contina un debit de 35-50 de grame / minut ( cantitatea de abur care intra in material in acest interval de timp ). Exista si fiare de calcat cu un buton de abur suplimentar care elibereaza un jet de abur de 100-200 grame/minut si este folosit pentru cutele dificile.
 2. Numarul si dimensiunile gaurilor aflate pe talpa : aceasta este zona prin care ies aburii. Sunt importante deoarece cu cat sunt mai mari si mai multe, cu atat aburul va fi mai puternic si va patrunde mai bine in material.

 

 • Puterea – este exprimata in wati (W). Aceasta arata cat de repede se incalzeste fierul de calcat la temperatura maxima. Indiferent de puterea fierului de calcat, recomandat este sa fie folosit la o temperatura adecvata articolului de imbracaminte pe care urmeaza sa il calcam.  Exista fiare a caror temperatura variaza de la 1.200 W la 3.200 W dar si care variaza de la 2.000 W la 3.000 W.

 

 • Functii utile –  inainte sa cumparam un fier de calcat trebuie sa ne documentam asupra functiilor suplimentare pe care le detine, functii ce ne ajuta la calcarea hainelor si ne faciliteaza munca.
 1. Functie anti-calcar : exista modele care beneficiaza de un glisor care poate fi activat pentru a indeparta calcarul. Utilizarea acestei functii este recomandata o singura data pe luna.
 2. Functie oprire automata : este o functie care opreste automat fierul de calcat ( in 30 de secunde ) atunci cand este lasat nemiscat in pozitie orizontala. In acest fel suntem feriti de accidente iar riscul de a arde rufele, scade. Aceasta functie functioneaza si atunci cand aparatul este in pozitie vertical, insa aici intervalul este de 10-15 minute, in functie de alegerea producatorului.
 3. Functie auto-curatare : aceasta functie elimina apa, aburul si sedimentele acumulate in gauri.

Acum ca sti cum sa alegi cel mai bun fier de calcat, speram sa faci o alegere potivita pentru tine si pentru necesitatile tale.

Top 4 Cele Mai Bune Fiare De Calcat

loading…


5 (100%) 4 votes

DISTRIBUIȚI

8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here