Masina electrica va circula pe strazile noastre mai devreme sau mai tarziu, devenind solutia optima pentru transportul rutier. Deocamdata nu se stie cu precizie daca va fi ceva iminent( 2020,2025) sau intr-un viitor mai indepartat, daca vor fi perioade de tranzitie(masini hibride,hibrizi conectabili) sau daca pasul spre o masina electrica va fi direct.

Inca sunt intampinate cateva provocari tehnice(autonomia,disponibilitatea si viteza de incarcare) si economice(pretul bateriei) ,dar sunt suficiente motive pentru care masina electrica sa devina o realitate( eficienta energetica, intretinerea usoara si mai ales contaminarea).

In fata unei astfel de schimbari, primii afectati vor fi detinatorii firmelor auto. Piata vehiculelor pe combustibil fosil este destul de stabila,exista o varietate de marci auto si furnizori activi. Fara doar si poate, saltul spre masina electrica va da nastere unei adevarate revolutii auto. Vor aparea pe piata noi jucatori in domeniu precum Tesla, care poamasina electricate acapara o mare parte a pietei, insa probabil nu vor fi singurii (exista zvonuri despre Apple,care isi doresc lansarea unei masini electrice). Toate acestea pot revolutiona piata fabricantilor si a furnizorilor,cota pietei crescand semnificativ.

Un alt aspect important al masinii electrice este faptul ca motorul acesteia alimentat cu curent electric de la o sursa de acumulare sau prin cablaje este mult simplu decat un motor cu ardere interna, are randamentul mai ridicat ,functioneaza fara uzura si nu polueaza mediul.

Companiile de servicii auto vor fi si ele afectate. Intretinerea unei masini electrice este mai putin costisitoare si mai accesibila iar motorul nu necesita reparatii precum cel al unei masini pe combustibil. Din aceasta cauza atelierele auto vor avea mai putini clienti si procentajul muncii va scadea considerabil ceea ce va duce la inchideri masive al acestui tip de afacere.

Aceste schimbari sunt perfect normale. In urma cu cativa ani cand au aparut pe piata primele calculatoare, companiile care produceau masini de scris au intrat in umbra urmand mai apoi sa dispara de pe piata. Insa cu adevarat interesant este modul in care utilizarea Pc’urilor pe scara larga a schimbat economia.

Petrolul si electricitatea

 

Cea mai mare consecinta a utilizarii pe scara larga a vehiculelor electrice este pe pimasina electricaata petrolului.In prezent, 50% din consumul mondial de petrol este destinat sa creeze combustibil pentru autovehicule.Si, daca inlocuim combustibilii pentru vehiculele electrice, acea parte a consumului dispare.

In general, cei mai mari consumatori de energie din lume, au structuri bine definite. Unii detin o capacitate eoliana mai mare, altii hidraulica sau nucleara. Concluzia este ca, cu o migrare in masa a masinilor electrice, piata petrolului s-ar prabusi.

Acest lucru ar produce consecinte economice si politice:mai putina dependenta fata de tarile producatoare din Occident iar economiile care depind in mare masura de petrol, se scufunda. Pe de alta parte companiile de electricitate vor creste mult in vanzari. Ceea ce este acuma consumat de catre furnizorul de benzina va fi consumat de catre reteaua de energie electrica. Acest lucru inseamna ca trebuie sa creasca capacitatea de generare si sa imbunatateasca retelele de distributie. Provocarea retelei electrice va fi incarcarea rapida, ceea ce necesita un consum mare si de scurta durata.

Poluare si sanatate

O alta schimbare in economia mondiala, care va veni odata cu utilizarea masinii electrice va fi poluarea oraselor. Acum, sursa majora de poluare sunt vehiculele cu ardere. Se estimeaza ca, in orasele mari ,80% din poluare provine de la vehicule.

Odata cu sosirea in masa a masinilor electrice, cu siguranta orasele vor interzice intrarea altor vehicule pe combustibili poluanti in zonele cele mai aglomerate, asa cum Parisul face astazi demersurile necesare care sa interzica circulatia pe strazile orasului a vehiculelor diesel incepand cu anul 2020. Inlocuirea motoarelor pe combustibili fosili cu cele electrice, va avea impact asupra poluarii, care, la randul lor au un impact pozitiv asupra sanatatii.

Schimbari economice care schimba lumea

Atunci cand vehicolul electric se va impune, lumea pe care o cunoastem nu va mai fi la fel. Companiile electrice vor fi mult mai puternice, orasele mai putin poluate iar sanatatea noastra va avea de castigat.

Aceste tipuri de schimbari le-am mai vazut si in trecut, atunci cand, am trecut de la o economie bazata pe cai , la una bazata pe masini cu combustibil. Atunci orasele s-au imbunatatit mut iar unele tari au capatat o oarecare importanta. Iar acum suntem din nou aproape de a vedea o transformare profunda a economiei noastre.

 

Voteaza Articolul!

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here