placinta cu portocale

Placinta cu portocale, pe numele ei Portokalopita, este un dulce originar din Grecia, foarte cunoscut datorita aromei si a gustului desavarsit.

Placinta cu portocale nu este un desert care se prepara cu dificultate si nici ingredientele necesare nu sunt costisitoare. Chiar daca in prepararea acesteia se foloseste o cantitate mai mare de zahar, nu va faceti griji din cauza gustului caci va asigur ca este delicioasa. Desertul de astazi se serveste rece, direct de la frigider.

Ingrediente necesare Placinta cu portocale

  • 1 pachet foi de placinta (400 gr)
  • 4 oua
  • 50 gr. zahar
  • coaja rasa de la 1 portocala bio
  • 1 lingurita pasta de vanilie (sau 1 pastaie de vanilie)
  • 200 ml. ulei (de floarea soarelui)
  • 2 plicuri praf de copt (20 gr.)
  • 200 gr. iaurt grecesc

Pentru sirop avem nevoie de:

  • 250 ml. suc de portocale (de la 2-3 portocale)
  • 250 ml. apa
  • 450 gr. zahar
  • coaja rasa de la 1 portocala bio
  • 2 cuisoare
  • 1/2 lingura apa de flori de portocale (sau 1 lingura lichior de portocale, optional)

Din aceste ingrediente obtinem 8 portii de placinta cu portocale. Pentru mai multe portii, putem dubla cantitatea ingredientelor.

Mod de preparare Placinta cu portocale:

Incepem prin a desface ruloul de foi de placinta pe care il taiem in bucati. Rasfiram bucatile de aluat pe masa de lucru si le lasam cateva ore sa se usuce (3-4 ore), sa devina casante. Daca nu dispunem de timpul necesar uscarii, le putem rasfira in tavile cuptorului si le lasam la 100 C. cam 15 minute, amestecand de 2 ori in ele.

Ne putem apuca si de prepararea siropului in felul urmator: ingredientele se pun la fiert, se lasa 5 minute dupa ce incep sa clocoteasca, apoi se lasa la racit.

In continuare, intr-un bol vom adauga ouale, coaja de portocala, zaharul si vanilia, si vom mixa cu mixerul pana cand zaharul este topit complet.  Tot in timp ce mixam adaugam si uleiul in fir subtire, dupa care continuam cu praful de copt si iaurtul pana cand compozitia se omogenizeaza. Rezultatul trebuie sa fie un aluat moale care curge de pe lingura.

Ne intoarcem la bucatile de aluat cu care am inceput prepararea acestei placinte si le vom adauga in compozitia obtinuta, amestecand usor.  Aluatul il mutam intr-o tava de 18×28 cm. si nivelam cu dosul unei linguri. Lasam placinta la cuptor (180 C.) pentru aproximativ 25-30 de minute.

Cand placinta este gata, turnam siropul peste ea distribuindu-l in mod egal. Dupa racire se poate servi.

Pofta Buna!

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here