prajitura de post

In perioada postului tentatiile sunt mari. Asadar, va propun o prajitura de post, un dulce gustos si aromat de care sa va bucurati impreuna cu cei dragi.

Prajitura de post nu necesita un mare efort si nici prea mult timp petrecut in bucatarie. Ingredientele par multe insa, cu siguranta majoritatea lor se afla deja in bucataria voastra iar in caz contrar, nu va faceti probleme deoarece nu sunt costisitoare.

Ingrediente necesare pentru prajitura de post:

(aceste ingrediente sunt pentru 20 de portii)

Pentru foi:

15 linguri cu suc de rosii

5 linguri de zahar

1 lingurita de bicarbonat

500 – 550 grame de faina

Putina zeama de lamaie (pentru a stinge bicarbonatul)

1 pliculet de zahar vanilat

2 lingurite cu esenta de vanilie

Pentru crema:

1 litru de lapte de soia (se poate folosi si apa)

10 linguri de zahar

200 grame de margarina la pachet

200 grame gris

Coaja rasa de la o lamaie

Zeama de la umatate de lamaie

2 linguri cu esenta de vanilie

1 borcan cu gem de prune de 400 grame

Zahar pentru pudrat

Mod de preparare prajitura de post:

Foi:  pentru prepararea foilor avem nevoie de un bol in care amestecam uleiul cu zaharul, iar apoi cu sucul de rosii. Stingem bicarbonatul cu putina zeama de lamaie, dupa care il adaugam si pe acesta. In continuare adaugam si esenta de vanilie, zaharul vanilat si treptat, faina. Amestecam atat cat putem apoi ne apucam de framantat.

Aluatul nu trebuie sa fie lipicios. Il impartim in 4 bile si il lasam la frigider pentru 20 de minute.

Avem nevoie de o tava a carei dos il ungem cu ulei, rupem o bucata de hartie de copt si presaram faina peste ea. Luam prima bila de aluat si o intindem pe hartia deja pregatita.  O asezam pe dosul tavii, indepartam hartia de copt si o introducem in cuptorul incins, la o temperatura potrivita pentru 8-9 minute.

Cand marginile incep sa se rumeneasca, inseamna ca foile pentru prajitura de post sunt gata.  Acelasi procedeu il urmam si pentru restul foilor, dupa care le lasam la racit.

Crema:  Intr-o cratita vom pune laptele de soia cu zaharul si le vom transfera pe foc. Cand da in clocot, dam focul la mic, punem girsul in ploaie timp in care amestecam continuu cu un tel. Cand s-a ingrosat ca o budinca, putem luam crema de pe foc si sa adaugam coaja rasa de lamaie.

In continuare, amestecam, o acoperim cu o folie si o lasam sa se raceasca putin. Cand este calduta crema, este timpul sa adaugam margarina de la temparatura camerei, si sa mixam. La final incorporam zeama de lamaie si esenta de vanilie.

Citeste si: Fursecuri de post

Asezam o prima foaie, punem jumatate din crema, o nivelam. Asezam a doua foaie, adaugam gemul, il nivelam. Asezam iar foaie, restul de crema si ultima foaie. Acoperim cu o folie si dam prajitura la frigider peste noapte. A doua zi, o portionam, o pudram cu zahar si servim.

Pofta Buna!

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here