sa ucizi o pasare cantatoare

Harper Lee a reusit sa transforme romanul “ Sa ucizi o pasare cantatoare “ intr-o piesa clasica a literaturii americane moderne.

 

Sa ucizi o pasare cantatoare “ parcurge in pura profunzie subiecte delicate si problem grave ale societatii. Este o scriere in care se vorbeste despre rasism, educatie, copilarie, viol si inocenta.

Romanul abordeaza diverse teme folosind un limbaj simplu si poate fi considerat un bildungsroman deoarece personajul principal este intr-o continua evolutie.

Actiunea romanului se desfasoara pe parcursul a trei ani si este amplasata intr-un orasel sudist din Alabama, oras in care autoarea s-a nascut si a crescut. Personajele in jurul carora se invarte actiunea sunt familia Finch din care face parte micuta Scout, fratele ei Jem si Atticus, tatal lor.

Citind acest roman ne putem da seama ca ar putea fi numit si roman autobiografic. Criticii il identifica pe Dill ( personaj, prieten de joaca in roman ) cu Truman Capote, un prieten din copilaria autoarei.

Citeste si: Recenzie Fata din tren – Paula Hawkins

Sa ucizi o pasare cantatoare “ se imparte in doua parti construite in jurul unor subiecte care le-a marcat copilaria protagonistilor intr-un fel sau altul.

Scout este un copil precoce si inteligent care stie sa distinga raul de bine, toate acestea datorita educatiei oferite de Atticus, un parinte nonconformist care nu doreste sa impuna prejudecati copiilor sai.

Copiii cu care facem cunostinta in acet roman incearca sa descifreze misterul lui Boo Radley. Atticus Finch este un avocat respectabil care are rolul de a-l apara in tribunal pe Tom Robinson. Tot printre aceste randuri facem cunostinta si cu povestea lui Radley, un tanar care sufera de o tulburare psihica iar din aceasta cauza se izoleaza de restul lumii.

Ma opresc aici deoarece nu doresc sa stric misterul acestui roman si inchei prin a va aduce la cunostiinta ca “ Sa ucizi o pasare cantatoare “ este un roman atat de bine construit incat a castigat premiul Pulitzer in anul 1960.

Lectura Placuta!

 

5 (100%) 1 vote

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here