un barbat pe nume ove

Un barbat pe nume Ove este romanul care a ramas un bestseller chiar si dupa 4 ani de la lansare, fiind vandut in aproape 3 milioane de exemplare in intreaga lume.

Va vine sa credeti sau nu, cand Fredrik Backman s-a decis sa publice romanul Un barbat pe nume Ove, a primit multe raspunsuri negative de la majoritatea editorilor din Suedia pe motiv ca: “are potential, insa nu comercial.” Editura care a avut incredere in povestea relatata de Backman, a tras lozul cel mare deoarece acest roman nu doar ca a devenit foarte cunoscut, ci a fost si ecranizat de Hannes Holm, povestea fiind transformata intr-un film cu doua nominalizari la Oscar.

Revenind la recenzie, incep prin a vi-l prezenta pe Ove, personajul principal, un batranel tare morocanos care locuieste intr-un cartier de case suedeze. Ove este „unul dintr-aceia care sunt mosi posaci inca de la gradinita”, are tabieturi plictisitoare si uraste progresul iar la aceasta categorie intra calculatoarele, cardurile si alte astfel de lucruri.

Fredrik Backman l-a conturat frumos pe Ove, dandu-i viata intr-un mod inedit si atribuindu-i calitati si defecte care il fac unic. Batranelul nostru de 59 de ani este vaduv si uneori poarta conversatii cu sotia sa. Toata viata lui Ove o aflam prin intermediul unor episoade care se desfasoara atat in trecut cat si in prezent iar daca ducem lectura pana la capat, ne va disparea ceata de pe ochi, si il vom descoperi pe adevaratul Ove.

Sonja este numele sotiei sale si totodata, singura persoana care a reusit sa se apropie de acest simpatic morocanos. Sonja a fost contrurata ca si opus pentru Ove fiind o fire tare vesele de o bucurie molipsitoare, optimista si pozitiva. Ea era culoarea care il completa perfect, omul care l-a iubit exact asa cum era el fara dorinta de a-l schimba.

„O sa radeti, o sa plangeti si o sa simtiti o intelegere infinita pentru toti ursuzii si morocanosii din viata dumneavoastra.” – People

Pe parcursul romanului il intalnim pe Ove care cauta o solutie pentru a-si regasi sotia plecata dintre cei vii insa, planurile ii sunt date peste cap cand Parvaneh se muta in casa de vizavi.

Parvaneh este o iranianca gravida cu cel de-al treile copil si casatorita cu un IT-ist suedez. Acest personaj este cel care schimba viata lui Ove dar si perspectiva cititorului.

Un barbat pe nume Ove este o lectura extraordinara, o lectura pe care cu greu te induri sa o parasesti la final. Backman picteaza frumos iubirea si ne invata ca dincolo de aparente, sufletul unui om poate fi invaluit in frumos.

Ma opresc aici caci aceasta carte merita citita, parcursa si invatata. In concluzie, Un barbat pe nume Ove iti va oferi cate ore pline de sensibiltate, emotii si umor.

Lectura Placuta!

5 (100%) 1 vote

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here