Sarbatorile Pascale au intotdeauna gust de drob de miel, un aperitiv romanesc traditional care ne imbogateste mesele si ne bucura papilele gustative.

Chiar daca traditia spune “ drob de miel “ , multe gospodine aleg sa inlocuiasca felul carnii cu cea de porc sau chiar de pui. Totul de tine de preferintele si de gustul fiecaruia insa, astazi reteta este despre clasicul drob.

Ingrediente necesare pentru dorb de miel:

550 de grame de organe de miel ( ficat, inima, rinichi, plamani )

2 legaturi ( mari ) de ceapa verde, atat partea alba cat si frunzele

2 legaturi mari de usturoi verde, atat partea alba cat si frunzele

1 ceapa mica ( optional )

4 oua fierte tari ( decojite )

4 oua mari, crude

1 legatura de patrunjel verde

1-2 legaturi de marar verde

Putina leurde ( optional )

1 lingura de ulei

80 de grame de unt ( cu 80% grasime )

Sare si piper in functie de gust

Prapurele de miel ( optional )

Mod de preparare drob de miel:

Primul pas este sa ne ocupam de organele mielului pe care le vom taia in bucati si le vom curata de cheaguri de sange, pielita, etc. Daca decideti sa folositi si prapure, acesta se va spala si se va pastra intr-un castron cu apa ( doar pana ne ocupam de restul ingredientelor ).

In continuare ne putem apuca de tocat ceapa ( rondele ) si usturoiul verde. Partea alba se colecteaza separat de partea verde pentru ca de verdeata vom avea nevoie mai tarziu.

Pe foc (mediu) incingem o tigaie sau cratita incapatoare, adaugam uleiul si 60 de grame de unt. Dupa topirea untului adaugam partea alba si cea verde a cepei si usturoiul. Le calim pana cand se inmoaie.

Urmeaza sa adaugam si organele lasandu-le sa se caleasca. Organele calite ( si racite ) se dau prin masina de tocat si se colecteaza intr-un castron destul de incapator in care vom adauga si ceapa calita impreuna cu untul topit.

Este timpul sa pornim cuptorul la 180 de grade iar intre timp sa adaugam si frunzele tocate de ceapa si usturoi, mararul si patrunjelul tocate fin. Toate ingredientele se amesteca dupa care adaugam pe rand ouale crude. Amestecam pana la obtinerea unei compozitii pastoase. Condimentam cu sare si piper.

Se unge cu putin unt (din cantitatea de 20 de grame care ne-a ramas) o forma lunguiata de 25×12 cm. Daca folosim prapure iar acesta e destul de mare, putem tapeta forma complet cu acesta, rasfrangand marginile spre exterior si urmand sa se acopere compozitia cu acestea la final. Daca acesta este prea mic, il vom folosi doar pentru a acoperi drobul inainte de a-l da la copt.

Distribuim ½ din compozitie in forma de copt si presam cu dosul unei linguri. Nivelam bine. Deasupra asezam frumos ouale fierte, acoperim cu restul de compozitie si presam din nou.

Este timpul sa bagam acest drob de miel la cuptor si sa il lasam sa se coaca timp de 45-50 de minute.

La final, vom obtine un drob de miel frumos rumenit si plin de savoare!

Pofta Buna!

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here