sos tzatikiSosul Tzatiki este unul dintre cele mai renumite sosuri grecesti, fiind folosit si pentru preparate ca doner kebab sau gyros.

Salatele si preparatele vegetariene servite alaturi de sosul Tzatiki capata o savoare aparte pe care o vei indragi pe loc.

Sosul Tzatiki se obtine din iaurt grecesc amestecat cu usturoi, sare, castraveti, ulei de masline si uneori zeama de lamaie, patrunjel sau marar. De ce din iaurt grecesc? Pentru ca din acest iaurt a fost indepartat zerul si are o consistenta mai apropiata de branza.

Tzatiki poate fi servit in multe combinatii. Acesta poate fi servit cu diferite tipuri de carne preparata la gratar : porc, miel, pui si vita, poate fi adaugat si in sandwich-uri, quesadilla si taco. De asemenea poate inlocui dressingul obisnuit pentru salate si poate fi un sos bun si pentru mancarurile cu legume crude.

Legumele potrivite pentru acest sos sunt : telina, broccoli, morcovii, ardeiul gras rosu si conopida.

Ingrediente necesare pentru sosul Tzatiki :

  • 1 castravete mare, curatat de coaja
  • 2 cutii de iaurt grecesc
  • ¼ ceasca cu smantana
  • 1 lingura de otet alb
  • 2 linguri de suc de lamaie
  • 1 lingura de marar maruntit
  • 2-3 catei de usturoi maruntiti
  • Sare si piper

 

Cum preparam sosul Tzatiki :

Iaurtul se pune intr-un bol de marime medie. Castravetele trebuie dat prin razatoare, dupa care il strangem in mana pentru a indeparta excesul de apa. Adaugam castravetele in iaurt, impreuna cu smantana, mararul, sucul de lamaie si usturoiul. Dupa ce amestecam ingredientele le asezonam cu sare si piper in functie de gust.  Punem sosul Tzatiki la frigider pentru aproximativ jumatate de ora, dupa care il putem servi dupa bunul plac.

Sosul Tzatiki cu iaurt grecesc este slab in calorii deoarece contine doar jumatate din caloriile gasite in iaurtul normal si este bogat in proteine. Acesta ofera satietate si nu ingrasa.

  Pofta Buna!

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here