Recenzie Spioana – Paulo CoelhoSpioana este un nou Bestseller semnat Paulo Coelho, care ne relateaza povestea lui Mata Hari, cea mai cunoscuta spioana a tuturor timpurilor.

 

Romanul Spioana face parte din categoria Literaturii Contemporane si deja a inregistrat un success enorm. Paulo Coelho recompune povestea spioanei ( la aproape un secol de la moartea sa ) pornind de la documente de arhiva nepublicate inca, de la portretul captivant al enigmaticei si curajoasei Mata Hari, urmarind intreaga sa viata.

„Mata Hari. Singura ei vina: a fost o femeie libera.”

Mata Hari ( Margaretha Geertruida Zelle ) s-a nascut in Leeuwarde, Olanda, intr-o familie destul de instarita, fapt ce ce ii ofera sansa sa studieze la cele mai bune scoli si sa dobandeasca o educatie deosebita. “ Spioana “ a fost inzestrata cu o frumusete uluitoare, insa copilaria sa nu a fost una fericita.

A Portrait of Mata Hari, circa 1907

Mata Hari a suportat multe umilinte si batai in adolescenta iar la numai 16 ani a fost violata de directorul scolii, care ulterior se mandreste ca a fost primul barbat din viata ei.  O asteapta o viata traumatizanta alaturi de un ofiter alcoolic si agresiv, care ii devine sot la frageda varsta de 18 ani.  Dupa casatorie aceasta pleaca in Indonezia alaturi de sotul ei, Campbell MacLeod, si tot acolo ii se naste si primul copil, un baietel care isi pierde viata dupa ce o slujitoare il otraveste.

Agonia acesteia nu se opreste aici. Ofiterul Campbell MacLeod o agreseaza si o violeaza in repetate randuri iar dupa nasterea celui de-al doilea copil ( o fetita ), in sufletui ei se cladeste dorinta de a fugi din “cusca” pentru a incepe o viata noua.

„Femeia din fata lor a ramas la fel de impasibila, fara sa afiseze nici urma de teama.”

In acest fel, eroina noastra renaste sub numele de Mata Hari, ajungand o dansatoare extraordinara, o curtezana dorita de toti barbatii, dar si o spioana pentru Franta si Germania.

Paulo Coelho structureaza romanul in trei parti sub forma unor scrisori, ceea ce face ca Spioana sa fie o lectura usor de parcurs si un mod relaxant de a invata putina istorie.

Citeste si : Recenzie Unsprezece minute – Paulo Coelho

Spioana este un puzzle perfect si fascinant, o lectie admirabila despre echilibrul fragil dintre nonconformism si luciditate. Asadar, daca v-am trezit interesul, nu ezitati sa luati o gura proaspata de cunostinte.


spioana

Titlu: Spioana 

Autor: Paulo Coelho

Editura: Humanitas

An aparitie: 2016

Nr. Pagini: 200


4.3 (85%) 4 votes

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here