MakemakeO noua luna, nemaivazuta pana acum, apare in sistemul nostru  solar datorita lui Hubble.

 

Telescopul  Hubble (HST-Hubble Space Telescope), care tocmai a implinit 26 de ani pe 24 aprilie 2016 , inca ne uimeste cu descoperirile sale. Recent  a “gasit” ceva in propriul nostru sistem solar. O luna a carei existenta ne era pur si simplu necunoscuta.

Este curios faptul ca in toti acesti ani de cercetare, nu am observat niciodata ca este acolo dar mai ales ca face parte din sistemul nostru solar. Asta demonstreaza ca Hubble este uimitor si ca inca mai avem multe de invatat si de descoperit.

Aceasta luna este aproape de limitele sistemului nostru solar si este aproape invizibila dar,datorita camerei foto Wide Field3 a lui Hubble, care este capabila sa distinga obiecte intunecoase in medii luminoase, am aflat de existenta ei.

 

    Makemake are un companion

 hs-2016-18-a-web_print

  Se estimeaza ca aceasta micuta luna intunecoasa, cu suprafata neagra, orbiteaza de milioane de ani planeta pitica Makemake, planeta descoperita in 2005 si amplasata in Centura Kuiper, care este atat de stralucitoare incat se poate observa cu un telescop amator performant.

Cand s-a descoperit Makemake, astronomii au crezut ca este vorba de un obiect similar lui Pluto, dar, vazand ca are, de asemenea un satelit natural, o vor putea studia in detaliu si vor putea cunoaste anumite componente ale suprafetei sale si ale miscarii sale deoarece are o orbita atat de apropiata incat se crede a fi rezultatul unei coliziuni.

Luna a fost botezata MK2 si este de 1300 de ori mai usoara decat Makemake. Primele analize estimeaza ca diametrul ei este aproape de 160 kilometri  si se afla la aproximativ 21000 kilometri  de planeta pitica.

Sursa: nationalgeographic.com

 

5 (100%) 1 vote

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here