vise de pe bunker hill

Vise de pe Bunker Hill este o pauza de la cotidian, o carte care se parcurge usor si pe care o citesti zambind.

Pe Vise de pe Bunker Hill am pus ochii in timp ce incercam sa gasesc cateva bunatati pe Libris si, cum nu am apucat sa-i cunosc stilul lui John Fante pana acum, mi-am zis ca este momentul sa o fac.

Considerat un precursor al Generatiei Beat si avand o influenta marcata asupra generatiilor ulterioare de scriitori, de la Charles Bukowski si Philip Roth pana la Bret Easton Ellis, John Fante a reusit sa faca din literatura pe care a scris-o o extensie de geniu a propriei sale vieti.

Asadar, Vise de pe Bunker Hill este ultimul volum al lui Fante si face parte din tetralogia personajului Arturo Bandini, un fel de alter ego al autorului.

Arturo Bandini, este un fost picolo la Marx’s Deli care era platit cu doar un dolar pe zi plus mancare. Destinul il trimte direct pe postul de redactor la Gustave Du Mont unde plata creste la zece dolari pe saptamana.

La Du Mont imparte spatiul cu o gramada de pisici lihnite precum si cu parul acestora care acapareaza fiecare coltisor al camerei. Aici o intalneste pe Jennifer, tipa cu un fund perfect, tipa caruia ii distruge manuscrisul in speranta de a-l face mai bun. Dupa ce ii distruge munca, esueaza lamentabil si la impacarea acesteia caci sare pe ea la propriu, declarandu-si dragostea. Aceasta greseala il lasa si fara fata si fara loc de munca.

Cand tata a aflat ca cel de-al treilea copil al lui era tot baiat, a reactionat la fel ca venirea pe lume a celor doi frati ai mei – a stat trei zile beat. Mama l-a descoperit in camera din fundul unei carciumi aflate peste drum de apartamentul nostru si l-a luat taras acasa. Dupa asta, tata nu prea m-a mai bagat in seama.

Aventura lui Bandini nu se opreste aici caci imediat dupa concediere, ajunge scenarist la Hollywood, un job foarte bine platit pentru o sarcina usoara: aceea de a nu face nimic. Insa, Bandini nu se bucura asa mult pentru banii castigati usor caci el are aspiratii si isi doreste sa dovedeasca tot ce poate, sa-si arate talentul. Intr-un final, eroului nostru i se permite sa realizeze scenariul unui film adevarat doar ca, dupa vizionare, isi da seama ca continutul sau nu a mai ramas la fel de bogat…

Putin mai tarziu, seriful iesea mandru din salon, urca pe cal si striga „Diii!” Si asta era replica mea: „Diii!” „Ho” si „diii” – marea mea realizare ca scenarist.

Visele de pe Bunker Hill sunt doar vise iar imaginile oferite sunt ale Los Angelesului care adaposteste scriitori ratati, fara sanse, scriitori care devin scenaristi, personaje care jongleaza cu norocul si care aspira dincolo de saracie. Ei bine, chiar daca aceste imagini sunt putin sumbre, lectura este un adevarat deliciu iar sa urmaresti toate suisurile si coborasurile lui Bandini este o adevarata aventura.

Ca tot am mentionat de aventuri, va garantez ca o sa va amuzati copios la scenele in care Bandini se „lipeste” de batrana doamna Brownell cu mici jocuri erotice, aceasta devenindu-i amanta. Zambete se nasc si cand amuzantul nostru ajunge la inchisoare din cauza ca juca sah sau la scenele in care apare Ducele.

In concluzie, daca aveti drumuri lungi de facut, va sugerez sa pastrati aceasta carte in geanta caci o sa va alunge plictiseala si o sa va incante.

Lectura Placuta!

5 (100%) 1 vote

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here